Organik Tarımsal Üretim

Organik Tarımsal Üretim

Organik tarımsal üretim çevreye zarar vermeden bitkisel ve hayvansal gıdaların üretim tekniklerinin kullanıldığı bir yöntemdir. Organik tarımsal gıda üretiminin titiz bir şekilde yapılması için, üretimden tüketime kadar her şeyin kontrollü bir biçimde yapılması gerekir. Organik tarımsal üretim ile hava, su ve toprak kirliliği önlenerek ekolojik çevre, insan ve hayvan sağlığı koruma atına alınmış olur.

Organik tarım üretimi sırasında ürünlerin toplanması, yetiştirilmesi, hasat edilmesi, işlenip ve paketlenmesi sürecinde kesinlikle tarım ilacı veya kimyasal madde kullanımı olmamalıdır. Üretim esnasında insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen organik tarım ilaçları kullanılmalıdır. Organik tarımsal üretim alanında kullanılan kimyasal ilaçların yanlış kullanılması sebebiyle çevre kirliliği ve ekolojik sisteminin zarar görmesi söz konusudur. Günümüzde alternatif tarım yöntemi olan organik tarım yöntemleri ile ortaya çıkan zararların önüne geçilmesi sağlanmıştır. Kimyasal ilaçlama yöntemlerinin kullanılmadığı organik tarım yöntemi ile doğal tarımsal gıda ürünleri tüketiciye ulaştırılır. 

Organik Tarım Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Organik tarımsal gıda üretiminin insan sağlığına ve ekolojik dengeye zarar vermemesi için belirli noktalara dikkat edilerek yapılması gerekir.

Organik tarım gıda üretimi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli unsunlar

  • Üretim aşamasında toprağa zarar verebilecek kimyasal ilaçların kullanılmaması,
  • Genetiği değiştirilmiş olan tohumlardan uzak durulması gerekir,
  • Zararlı olan maddelerle ve hastalıklarla mücadele ederken ekolojik doğaya zarar veren kalıcı kimyasal ilaçların kullanılmaması gerekir,
  • Ürünlerin sertifikasyon usulüne uygun ve etiketlendirme işlemine uygun şekilde yapılması
  • Biyolojik dengenin korunması
  • Toprak ve bitki direncini arttıracak yöntemlerin uygulanması
  • Canlı bir çevre unsuru olarak bilinen toprağın bilinçli bir şekilde işlenmesi

Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Organik tarımsal gıda üretimin yapılması için öncelikle, organik tarım sertifikası almak gerekir. Bu sertifikanın alınması içinde organik gıda tarım üretiminin yasalara ve mevzuat kurallarına göre yapılması gerekir. Ayrıca organik tarımsal üretim yerlerinin yasalara göre denetlenmesi ve ürünlerin gerçekten organik olup olmadığı incelenmesi gerekir. Organik tarım ürünlerinin paketleme işlemleri de yasalara uygun bir nitelikte yapılması gerekir.

Organik tarımsal gıda üretiminin yapılması içinde, üreticinin organik tarım üretimini yasalara göre yaptığını kanıtlaması gerekir. Bu kanıtlar içinde, üretim merkezlerinin denetim rapor aşamaları, ürünlerin analiz sonuçları ve üretim tesislerinin görsel fotoğrafları yer alır. Ayrıca üreticinin organik tarımsal üretimi yasalara uygun bir şekilde yapması için eğitim almış olması gerekir.

Organik tarımsal gıda üretimi biyoçeşitliliği ve doğal çevre kaynaklarını koruyan, hayvan sağlığı için katı standartlara sahip ekolojik uygulamaları kullanan bir yöntem ve üretim sistemi olarak da bilinir.  Ayrıca organik tarımsal gıda üretimi, tüketicilerin doğal kaynaklara yönelik artan talebine cevap verir ve aynı zamanda kırsal kalkınma anlamında ekolojik çevrenin korunmasına da imkan tanır.

Organik Tarımsal Gıda Üretimi Kategorileri

  • İşlenmemiş tarımsal ürünler: Sebze, tahıl, meyve, pamuk, çiçek, hayvanlar, yumurta veya süt,
  • İnsan tüketimi için işlenmiş tarımsal gıda ürünler: Ekmek, peynir yâda hazır yemekler,
  • Tohumlar için tarımsal malzemeler.
  • Organik tarımsal soya ürünleri gibi hayvanlar için yiyecekler.

Organik Tarım Üretimin Faydaları Nelerdir?

Organik tarımsal gıda üretimi, zararlı olan haşere ve böceklerden arınmış, gübrenin daha verimli olduğu bir tarım üretimi uygulamasıdır. Peki ya, organik tarım üretimin faydaları nelerdir?

  • Sağlık sorunlarını önemli ölçüde azaltır. 
  • Geniş bölgelerdeki toprak erozyonunu azaltarak, tarımın en önemli unsuru olan gübre ve toprağı korur.
  • Su alanlarını ve toprağı koruyarak uygun toprak işleme yöntemleri ile verimliliği önemli ölçüde arttırır. 
  • Organik olan gübrenin verimi fazla olduğu için çiftçilere daha uzun süreli kullanma imkânı sağlar.

Yorum yazın

E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *